Göz Sağlığını Korumak İçin Öneriler
Gözler sağlığımızın önemli parçalarından biridir. Yaş ilerledikçe gözlerde de birtakım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçların yan etkileri de gözlerin hasar görmesinde etkendir. Göz sağlığını korumak için öneriler aşağıda sıralanmıştır.
Göz Sağlığını Korumak İçin Öneriler
1- Kapsamlı Göz Muayenesi
Göz sağlığını korumak için öneriler konumuzda en önemli maddelerinden biri göz muayenesidir. Görmeler iyi olsa dahi detaylı göz muayenesi yaptırılmalıdır. Detaylı göz muayenesi aşamaları; görme keskinliği tespiti, göz tansiyonu ölçümü, göz kapaklarının ve göz hareketlerinin incelenmesi ve göz dibi muayenesini içerir.
Gözlerinizin sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak periyodik olarak göz bebeği dilate edilmiş (damlalı muayene) kapsamlı göz muayenesi yapılmalıdır. Glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenerasyonu ilk zamanlarda belirti vermeyebilir. Yukarıda önerilen göz muayenesi ile bu hastalıkların erken tanısı göz doktorunun değerlendirmesi ile yapılabilir. Gerekli ise daha detaylı göz dibi muayenesi tetkikleri (FFA, OCT, görme alanı gibi) yapılmalıdır.
2- Sağlıklı Beslenme
Göz sağlığını korumak için yeşil yapraklı sebzeler ve renkli meyveler beslenme alışkanlıklarınızda bulunması gerekir. Havuç, lahana, ıspanak, kale bitkisi, brokoli , badem, fıstık ve ay çekirdeği de tüketilmesi gereken gıdalardır. Balıklar içerdikleri omega 3 yağ asitleri vasıtasıyla gözlere faydalıdırlar. Bu gıdaların tüketimi ile yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), katarakt gibi görmeyi azaltan hastalıklardan korunabilirsiniz.
A vitamini içeren bitkiler; havuç, lahana, ıspanak, süt ürünleri ve yumurta sarısıdır. C vitamini, narenciyeler, yeşil biber, brokoli ve çilekte bol olarak bulunur. E vitamini, yumurta, kepekli tahıl ve ay çekirdeğinde vardır. Lutein, ıspanak, mısır, brokoli ve kale bitkisinde bulunmaktadır. Omega 3 yağ asitleri ise balık tüketimi ile sağlanır. Çinko, badem, süt ürünleri kepekli tahıllarda mevcuttur. Fazla kilolu olmak diyabete ve sistemik hastalıklara yol açarak göz sağlığını bozabilir.
3- Ailenin Göz Sağlığı
Ailede var olabilen göz hastalıkları genetik olarak taşınabilir. Bu nedenle ailede göz hastalıklarına sebep olan genetik yatkınlık olup olmadığı araştırılmalıdır. Risk tespit edilip gerekli önlemler alınmalıdır.
4- Sigarayı Bırakmak
Sigara vücudun diğer bölgelerini etkilediği gibi gözü de etkileyerek makula dejenerasyonu, katarakt ve optik sinir hasarına neden olabilir. Bu yüzden birçok doktor göz sağlığını korumak için öneriler olarak sigarayı bırakmayı tavsiye eder.
5- Gözleri Dinlendirmek
Bilgisayar çok kullanılıyorsa 20/20/20 kuralını uygulamak gerekir. Bu kural 20 dakika bilgisayar kullanımını takiben 20 saniye süre ile 20 feet mesafeye bakmaktır. Bilgisayar aynı zamanda göz kuruluğuna da sebep olabilir. Bu nedenle birçok sağlık uzmanı göz sağlığını korumak için öneriler olarak gözleri dinlendirmeyi önermektedir.
6- Güneş Gözlüğü Kullanmak
Güneş gözlüğünü moda aksesuarı olarak değil gözleri koruyan bir araç olarak düşünmek gerekir. Yüksek seviyede UV ışını içeren güneş ışığı retina tabakasına zarar verir. Bu sebeple güneş gözlüğü seçerken UV-A ve UV-B koruyucu olanları seçilmelidir. Güneş gözlükleri sadece yazın değil aynı zamanda kışın da ( özellikle karlı günlerde) kullanılmalıdır.
7- Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lens kullanırken enfeksiyondan kaçınmak için eller temiz tutulmalı kontakt lensler takılmadan önce ve çıkartmadan önce eller sabunla dezenfekte edilmelidir ve kontakt lensler planlı olarak değiştirilmelidir. Kontakt lens kapları periyodik olarak temizlenmeli yada değiştirilmelidir.
8- Koruyucu Gözlük Kullanmak
İş yerinde mesleğin parçası olarak gerekli ise koruyucu gözlük kullanmak. Bu sayede göze zarar verecek iş kazalarından (göze yabancı cisim kaçması, göze asit yada alkali teması, gözlere zararlı ışın gelmesi, gözlere basınçlı sıcak buhar gelmesi gibi) gözler korunmuş olur.
9- Spor Yapmak
Yapılan vücut egzersizleri kan dolaşımını düzenleyerek, göze oksijenin daha çok gitmesini sağlar, ve toksinlerin atılmasını sağlar. Spor yapmak kandaki nöro-hormon seviyesini yükseltir. Bu kimyasal madde beyin hücrelerini geliştirir, nöronlar beyinde olduğu gibi retinada da mevcuttur. Bu sebeple düzenli spor yapmak görme yeteneğinin de korunmasına yardımcı olur.