Bıçaksız Katarakt Ameliyatı
Katarakt belirtileri ve ameliyat çeşitleri nelerdir? Bıçaksız katarakt ameliyatı nedir? Bıçaksız katarakt ameliyatı ne kadar sürer ve bıçaksız katarakt ameliyatı fiyatları nedir?
Bıçaksız katarakt ameliyatı, kataraktın belirtileri, katarakt ameliyatları, bıçaksız katarakt ameliyatının (femtosaniye lazer) üstünlükleri ve katarakt ameliyatı mercek çeşitleri nelerdir? Bu ve buna benzer sorulara, bu yazımızda kısaca yanıt bulabileceksiniz.
Katarakt, göz bebeğinin arkasındaki şeffaf olan göz merceğinin görmeyi azaltacak şekilde saydamlığını kaybederek bulanıklaşması ve net görmeyi engellemesidir. Katarakt her yaşta görülebilir, genelde 60 yaş üzeri insanlarda insidans artar. 90 yaştan sonra her insanda görülebilir.
Kataraktın Belirtileri
- Görmede yavaş yavaş azalma.
- Işıktan rahatsız olma.
- Okumada zorlanma.
- Çift görme.
- Renklerde soluklaşma.
- Gece görüşünde zorlanma.
- Gözlük dioptrilerinde ( numaralarda ) sık değişme.
Katarakt Ameliyatları
1990 lı yıllarda fako yöntemi ile katarakt ameliyatları yapılmaya başladı. Bu yöntemle merceği bütün olarak gözün içerisinden çıkarmak yerine, kataraktlı merceği gözün içerisinde ufak parçalara ayırarak dışarı almak şeklindeki yönteme döndü.
Son yıllarda refraktif cerrahide kullanılan bıçaksız katarakt ameliyatı (femtosaniye lazer teknolojisi) artık katarakt ameliyatlarında da kullanılmaya başlandı. Bu uygulamadaki asıl özellik katarakt ameliyatlarında kullanılan bıçağın yerini lazer ışınının almasıdır. Bu yöntemle hastanın korneasındaki kesi bıçak kullanılmadan lazer ışını ile gerçekleştirilir. Göz doktoru bu operasyonda bilgisayar kontrollü lazer cihazını kullanır. Operasyon öncesi cihazın korneada yapacağı kesiler, kesilerin şekli ve açısı bilgisayara girilir. Daha sonra kataraktlı merceğin ön kapsülü (zar) lazer ışını kullanılarak açılır ve mercek değişik boyutlarda istenildiği şekilde parçalanır. Bıçaksız katarakt ameliyatı (femtosaniye lazer) ile merceğin yerleştirileceği kese düzgün olarak oluşturulduğu için mercek başarılı ve hassas olarak uygulanır.
Bıçaksız Katarakt Ameliyatının (Femtosaniye Lazer) Üstünlükleri
- El değmeden bilgisayar kontrolünde operasyon gerçekleştirilir.
- Ameliyatta güvenlik ve konfor hem hasta hem operatör için yüksektir.
- Ameliyat esnasında gözdeki küçük astigmatik bozukluklar da düzeltilebilir.
- Ameliyat sonrasında net ve iyi görüş elde edilir.
- Hastalarda iyileşme süreci çok daha kısadır.
- Standart fako cerrahisinde bıçak kullanılırken, bıçaksız katarakt ameliyatı (femtosaniye lazer) ile kesiler son derece düzgün olarak gerçekleştirilir. Monofokal, multifokal ve trifokal (akıllı mercek) merceklerden birisi gözün uygunluk durumuna göre güvenli şekilde uygulanır.
Katarakt Ameliyatı Mercek Çeşitleri Nelerdir?
Monofokal Mercekler: Hastanın gözüne bu tür mercek konulduğu zaman kişi uzağı net görür, yakın okuma gözlüğü kullanır.
Multifokal Mercekler: Uzak ve yakın için gözlük kullanmak istemeyen hastalar için bu mercekler uygulanmalıdır.
Trifokal Mercekler: Uzak yakın ve ara mesafeyi net görmek isteyen hastalara kullanılan merceklerdir.
Refraktif Lens Değişimi: Katarakt problemi olmayan numaralı gözlük kullanan lazer operasyonu yapılamayan hastalara göz bozukluğunu düzeltmek için yapılan katarakt ameliyatı şeklidir.
Fakik Göz İçi Lensi: Numaralı gözlük kullanmak istemeyen genç yaştaki kişilere fakik göz içi lensi uygulanabilir. Bu lensler hastanın kendi merceği alınmadan göz içindeki ön kamara adı verilen boşluğa yerleştirilir. Bu uygulamada ön kamara derinliği 3 mm ve daha fazla olmalıdır.
Yukarıda anlatılan mercek çeşitlerinin hangisinin uygulanabileceği göz hekimi tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonrası saptanır. Çünkü her mercek her göze uygulanamaz.