Excimer Lazer Nedir ve Kimlere Uygulanır?
Excimer Lazer nedir? Excimer Lazer nasıl yapılır ve kimlere uygulanabilir? Excimer Lazer sonrası iyileşme süreci ne kadar sürmektedir? Excimer Lazer tedavisinin fiyatları nedir?
Excimer Lazer gözün ön bölümünde bulunan kornea tabakasına uygulanarak miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz bozukluklarını ortadan kaldırmaya yarayan dünyada yaklaşık 25 yıldır, ülkemizde ise 22 yıldır kullanılan bir uygulamadır. Genel ve tüm insanlarda görülebilen göz bozuklukları miyop, hipermetrop ve astigmattır. Göz bozukluklarında görmenin düzeltilmesinde gözlük yada kontakt lens kullanılır fakat bazı hastalar için görme bozukluğu tedavisinde Excimer Lazer uygulabilir. İlk uygulama PRK ile başlamış, zaman içinde ilerleme göstererek Femto-Lasik yöntemine kadar gelişme göstermiştir.
Excimer Lazer Uygulama Yöntemleri
PRK: Excimer Lazerin ilk uygulanan yöntemidir. Kornea tabakası üzerindeki epitel tabakası kazınarak o bölgeye lazer uygulaması yapılır. Kaldırılan epitel tabakası kendisini yeniler. Uygulama sonrası yoğun bir şekilde ağrı oluşabilir, görmenin tamamen netleşmesi yaklaşık 3-6 hafta arasındadır.
Lasik: Bu yöntem iki aşamalıdır. Birinci aşamada, korneal flep mikrokeratom denilen bıçakla kornea epitelinde dairesel flep oluşturulur. İkinci aşamada, kornea flebinin kaldırıldığı bölgeye lazer uygulanır. İkinci aşamadan sonra birinci aşamada oluşturulmuş flep eski yerine yerleştirilir.
Femto-Lasik: Refraktif cerrahide en önemli gelişmelerden biridir. Mekanik hiçbir girişim olmaksızın bilgisayar kontrollü olarak Lasik için yapılan korneal flep hassas bir şekilde lazer ile yapılır. Operasyon sonrası genellikle hastalarda ağrı görülmez.
Lasik Xtra: Bu teknikte lazer ve crosslinking birlikte uygulanır. Korneadaki kolajen liflerin birbirine daha sıkı tutunmasını teşvik etmek için lasik işleminden sonra göze riboflavin ve UV ışığı ile uygulama yapılır. Böylece yeni kornea formu düzelerek istikrarlı hale gelmiş olur.
Femto-Lasik Avantajları:
- Mikrokeratomlardan dolayı oluşan diffüz lameller keratit (DLK) oluşmamaktadır.
- Kişiye özel korneal flep lazerle oluşturulur.
- Flep ara yüzeyi pürüzsüz olduğundan daha az aberasyon oluşur.
- Femto ile göz kuruluğu daha az görülmektedir.
Excimer Lazer Kimlere Uygulanabilir
18 yaşını dolduran son bir yılda diyoptri (gözlük dereceleri) değerlerinde değişiklik olmayan hastalar bu tedavi için adaydırlar. Lasik uygulaması yapabilmek için gözün yapısının uygun olması gerekmektedir. Bu sebeple Lasik olmak isteyen bütün hastalara ayrıntılı göz muayenesi ve kornea tabakasını inceleyen bir dizi tetkikler yapılır. Lasik öncesinde yumuşak lens kullananlar bir hafta, sert lens kullananlar ise üç hafta kontakt lens kullanımına ara vermelidirler.
Excimer Lazer Kimlere Uygulanamaz
- Gözlük derecelerinde artış yaşayan bireylerde.
- 18 yaş altı ve 60 yaş üstü olanlarda.
- İleri göz kuruluğu olanlarda.
- Keratokonus bulguları olanlarda.
- Sjögren sendromu, lupus, ankilozan spondilit gibi sistemik hastalıkları olanlarda.
- Katarakt, üveit, herpetik keratit, glokom ve retinal problemleri olanlara uygulanmaz.
- Psikolojik bozuklukları olanlara.
- Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlarda.
Göz numaraları Excimer Lazer uygulanamayacak kadar yüksekse yada kornea yapısı uygun değilse refraktif lens değişimi veya fakik göz içi lensi operasyonları alternatif tedavi yöntemleridir.
Excimer lazer uygulaması yaptıran bir kişi olarak herkese önerebilirim.
Bu konuyu çok merak ediyordum
Teşekkür ederim çok açıklayıcı bir yazı olmuş