Katarakt Nedir? Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
Katarakt nedir? Katarakt nedenleri nelerdir? Katarakt nasıl teşhis edilir? Katarakt tedavisi nasıl yapılır? Katarakt ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Katarakt, göz bebeğinin arkasında olan akomodasyonla her mesafeyi net olarak görmemizi sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Genellikle orta yaştan sonra görülür. Aynı zamanda yeni doğanlarda, şeker hastalarında, göze gelen sert darbelerde, uzun süreli kortizon kullananlarda, bazı retina hastalıklarında (Retinitis Pigmentosa gibi…)
Kataraktın Belirtileri
Görme keskinliğinde tedrici azalma, ışıktan rahatsız olma, sulanma, bulanık görme, okuma zorluğu, renklerde soluklaşma, gece görüşünde bozulma, gözlük değerlerinde sık değişikliklerdir. Bu hastalık ilaçlarla ve gözlükle düzeltilemez, tedavisi cerrahidir. Cerrahi işlemin ne zaman yapılacağına görme keskinliğinde azalmadan ziyade kataraktın hastanın hayatını etkileme düzeyine göre karar vermek gerekir. Görmedeki azalma kişinin günlük işlerini aksatacak seviyeye gelmiş ise (televizyon izleme, araba kullanma, okuma zorluğu gibi) ameliyat kararı verilir.
Katarakt hangi şartlarda erken tedavi gerektirir:
Hastanın günlük işlerini yerine getiremediği yada şeker hastalığı gibi göz dibinin net olarak görülmesi gerektiği durumlarda ve glokomlu(göz tansiyonlu) hastalarda katarakt ameliyatı erken yapılabilir.
Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çözüm cerrahidir, genel yöntem Fako cerrahisidir. Fako yöntemi ile şeffaflığını kaybetmiş mercek temizlendikten sonra göz içine uygun mercek yerleştirilir. Kullanılan göz içi mercekleri ultraviyole süzücülü olmalıdır. Ameliyat sonrası uygulanan mercek Monofokal ise uzak görme net olur yakına gözlük kullanılır. Multifokal mercekler ile uzak ve yakın görme net olarak algılanır. Trifokal (akıllı mercek) mercek uygulanırsa uzak, yakın ve orta mesafeler net görülür.
Katarakt Tekrarlar mı?
Bu hastalık tekrar etmez veya yeniden oluşmaz. Suni merceğin içine yerleştirildiği saydam kese bazen kalınlaşabilir. Böyle durumlarda yag laser uygulaması ile temizlenir(birkaç dakikada) hasta tekrar net görmesine kavuşur.
Katarakt ameliyatı öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler:
- Kan sulandırıcı ilaçlar cerrahi girişimden 5 gün önce kesilir.
- Astım, hipertansiyon, diyabet gibi sistemik hastalık ilaçları ameliyat günü kesilmez.
- Ameliyat sabahı çok hafif kahvaltı yapılabilir.
- Ameliyat sabahı makyaj yapılmaz, parfüm kullanılmaz.
- Ameliyattan kısa süre sonra eve dönülebilir.
- Ameliyat sonrası kullanılan damlalar göze uygulanmadan önce çalkalanmalıdır.
- Damlalar genellikle 15 gün kullanılır.
- Katarakt ameliyatı olacak hastalar doktorlarıyla beklentileri ile ilgili konuşmaları gerekir. Örnek olarak araç kullanan hastaya sadece uzak düzeltme uygulanırsa göstergeleri göremeyeceği için rahatsız olur. Ameliyat öncesi cerrah ile bunlar (artı ve eksiler) konuşulmalıdır.