Keratokonus Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri
Keratokonus nedir? Keratokonus belirtileri ve nedenleri nelerdir? Keratokonus risk faktörleri, teşhisi ve tedavi yöntemleri nasıl yapılmaktadır?
Özel keratokonus lensleri, Corneal Cros Linking (CCL uygulaması), korneal halka yöntemi (Intacs), kornea nakli (Keratoplasti). Bu yazımızda bu sorulara cevap bulabileceksiniz.
Gözün en ön tabakasını kornea (saydam tabaka) denilen kısım oluşturur. Bu tabaka net görmemizi sağlayan optik unsurlardan biridir. Keratokonus hastalığı, korneanın normalde olması gereken kubbemsi şeklinin değişmesi ve sivrileşerek konik hal almasıdır. Bu hastalık akdenize kıyısı olan ülkelerde daha sık görülür. Ülkemizde yaklaşık 1000 de 3 oranında görülür.
Risk Faktörleri
- Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir.
- Ergenlik döneminde yoğun alerji sonucu gözlerin çok ovuşturulması ve kaşınması ile hastalık tetiklenebilir.
- Göz kuruluğu da risk faktörlerden sayılmaktadır.
- Uygun olmayan gözlere Excimer lazer uygulanması sebeplerden birisidir.
Keratokonus Teşhisi
Başlangıç yaşı olarak belirli bir yaş bulunmamaktadır. Her yaşta ortaya çıkabilir. Bu hastalık genelde 20 ila 40 yaş arasında ilerleme gösterir. Gözlük numaraları sık sık değişmeye başlar. Hastalar genellikle miyop astigmat olduklarını zannederler. Tanı korneal topografi cihazları ile erken dönemlerde konur.
Keratokonus Belirtileri
- Devamlı artan miyop ve astigmat dereceleri.
- Gözlüklerle net görmeyi sağlayamama.
- Gözde sürekli alerji ve kaşıntı.
- Işığa karşı hassasiyet artışı.
- Geceleri araç kullanırken zorlanma.
- Göz yorgunluğu ile beraber görülen baş ağrıları.
- Bazen çift görme.
Keratokonus Tedavi Yöntemleri
- Özel Keratokonus Lensleri: Tedavi edici değildir, sadece hastaların gözlük kullanımına göre daha iyi görmelerini sağlar.
- Corneal Cros Linking (CCL uygulaması): Korneayı oluşturan zayıflamış olan kollagen liflerin UV ışını ve B2 vitamini uygulaması ile güçlendirerek, bu sayede ilerlemeyi durdurmak işlemin prensibidir.
- Korneal Halka Yöntemi (Intacs): Kornea içine femtosaniye lazer ile tünel açılıp halka tek taraflı veya çepeçevre olarak yerleştirilir
- Kornea Nakli (Keratoplasti): En son aşamada uygulanan cerrahi tedavi yöntemidir.
Keratokonus her hastada farklı seyreder. Bazı hastalarda çok hızlı ilerlemez. Bazen belli süre stabil kalıp tekrar ilerlemeye başlayabilir. Bazen tek gözde bazende çift gözde görülür. Hastalığın seyrinin nasıl olacağı bilinmediği için hastaların takipleri yapılarak duruma göre tedavi seçimi yapılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı bu hastalıkta da önemlidir.